25.10.2017 / 3

7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayınlandı.

27.05.2017  tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7020  Sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda  ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile  kesinleşmiş kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemelere,  vergiye uyumlu mükelleflerin  borçlarının tecili ve bazı vergi kanunlarında yapılan değişikliklere  yer verilmiştir.

A)- Bazı Alacakların Yapılandırılması  Kapsamında Yapılandırılan Borçlar

Kanun kapsamına, 31. 03.2017 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ait olan;

  • Vergi  ve buna bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ile gecikme zamları ( 2017 yılında ödenmesi gereken geçici vergi, gelir vergisinin ikinci taksiti ve 2017 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç),
  • Gümrük vergileri, idari para cezaları,
  • Sosyal güvenlik primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, SGDP, isteğe bağlı sigorta primleri,
  • Askerlik Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Karayolu Taşıma Kanunu gibi kanunlar gereğince verilen idari para cezaları,
  • Belediyelerin idari para cezaları ile su, atık su, katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ve bunlara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, gecikme cezası gibi fer’i alacaklar girmektedir.

Kanun kapsamına kesinleşmiş alacaklar girmekte olup, 6736 Sayılı Kanundan farklı olarak kesinleşmemiş veya dava safhasında alacaklar, inceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan vergiler, matrah ve vergi artırımı, stok ve kayıt düzeltmeleri ve varlık barışına yönelik düzenlemeler girmemektedir.

B)- Başvuru ve Ödeme Sürelerine İlişkin Hükümler

Kanuna göre, yeniden yapılandırma kapsamında başvurular ilgili idareye 30.06.2017 tarihine kadar yazılı olarak yapılacaktır.

Maliye Bakanlığı’na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na,  İl Özel İdareleri’ne ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 31.07.2017,

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise 31.08.2017 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenebilecek olup,

peşin ödeme durumunda Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılacaktır.​

Hesaplanan tutarların taksitle ödenmek istenmesi halinde belirlenen tutar;

1) 6 eşit taksit için (1,045),

2) 9 eşit taksit için (1,083),

3) 12 eşit taksit için (1,105),

4) 18 eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler halinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır.

C)- Ödenecek ve Tahsilinden Vazgeçilecek  Tutarlar

Ödenecek Tutarlar Tahsilinden Vazgeçilecek Tutarlar
1-Vergi ve Gümrük Vergisi asıllarının tamamı.
2- Vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları( usulsüzlük ve özel usulsüzlük) ile iştirak nedeniyle kesilen vergi cezalarının %50’si.
3-Gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilmiş idari para cezaları ile iştirak hükümleri nedeniyle kesilmiş idari para cezalarının %50’si.
4-Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezalarının %30 ve varsa gümrük vergi asıllarının %100’ü.
5-Gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanacak tutar.
1. 1-Vergi aslına bağlı cezaların ve bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamı.

3. 2. 2-Cezaların kalan %50’si.

3-Cezanın kalan %50’si.

 

4-Cezaların kalan %70’i.

5-Gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamı.


D)- Vergiye Uyumlu Mükelleflerin Borçlarının Tecili

6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesinden sonra gelmek üzere vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının tecili ile ilgili eklenen maddeyle;

Devlete ait olup Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim, harç ve cezalar ile bu alacaklara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammının vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş olmak ve aşağıdaki şartları taşımak koşuluyla vadesi bir yılı geçmemiş alacakların, Maliye Bakanınca 36 ayı geçmemek üzere faiz ve teminat alınarak tecil olunabileceği hükme bağlanmıştır.

Madde hükmünden yararlanacak borçlunun;

  • Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş olması (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz.),
  • Bu madde kapsamına giren ve başvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiş borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması, ​

şarttır.

Söz konusu  düzenleme 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren vadesi  gelen alacaklara uygulanmak üzere Kanun’un yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bu madde kapsamında tecil edilen alacaklara, 6183 sayılı Kanun’un Tecil başlıklı 48’inci maddesine göre belirlenen oranda faiz uygulanacaktır.

Amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı 500.000 Türk lirasını (bu tutar dahil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranmayacaktır. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı 500.000 Türk lirasını aşan kısmın %25’idir.

E)- Hurdaya Ayrılan Araçların Vergi ve Para Cezalarının Silinmesine İlişkin Hükümler

İlgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan, model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten 31/12/2018 tarihine kadar ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine veya büyükşehir belediyelerine bedelsiz olarak teslim eden veya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 21/4. maddesinde düzenlenen uygulama çerçevesinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) Hurda İşletmesi Müdürlüğüne ait hurda müdürlüklerinden herhangi birine teslim eden gerçek ve tüzel kişiler adına, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31/12/2018 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31/12/2016 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilecektir.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş olup model yılı 2005 ve daha eski olan taşıtların, bu durumlarının kanaat verici belgelerle tevsik edilmesi veya ilgili trafik tescil kuruluşu nezdinde adlarına kayıtlı olanlar tarafından yazılı bildirimde bulunulması hâlinde, bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergilerinin 1/4’ünün 31/12/2018 tarihine kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları silinecektir. Tescil kayıtları silinen bu taşıtlar üzerine 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tatbik edilmiş olan hacizler kaldırılacaktır.​

7020 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamade Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun metnine buradan  ulaşabilirsiniz.